Τί είναι το Κέντρο Νέων Καλαμάτας;

Home Τί είναι το Κέντρο Νέων Καλαμάτας;

Ποιοί Είμαστε

Το Κέντρο Νέων Καλαμάτας είναι μια εξολοκλήρου εθελοντική δομή στην οποία δεν εμπλέκεται κανένας πολιτικός, θρησκευτικός ή άλλου είδους φορέας.

Ο Στόχος μας

Το Κέντρο Νέων Καλαμάτας στοχεύει να προσφέρει ευκαιρίες μάθησης αλλά και πολιτισμικής και κοινωνικής ενδυνάμωσης, χωρίς τη διαμεσολάβηση της οικονομικής συναλλαγής.

Το Όραμά μας

Μια κοινωνία με λιγότερη ανισότητα, χωρίς αποκλεισμό ατόμων και κοινωνικών ομάδων, περισσότερες ευκαιρίες και ομορφότερες ανθρώπινες σχέσεις.

Τί είναι το ΚΝΚ

Το Κέντρο Νέων Καλαμάτας είναι μια εθελοντική δομή, ένας ανοικτός κοινωνικός χώρος, που στοχεύει να προσφέρει ευκαιρίες μάθησης αλλά και πολιτισμικής και κοινωνικής ενδυνάμωσης, χωρίς τη διαμεσολάβηση της οικονομικής συναλλαγής. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται από τα ίδια τα μέλη του και τους εθελοντές του. Για αυτό το λόγο, κάθε χρονιά είναι και διαφορετικό, πιο ζωντανό, πιο οργανωμένο και με περισσότερα εργαστήρια και δραστηριότητες!

Το ΚΝΚ είναι μια ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν έχει λάβει απολύτως καμία χρηματοδότηση από τοπικούς, εθνικούς ή ευρωπαϊκούς φορείς. Προς το παρόν, και μέχρι να μπορέσει να γίνει μια ανεξάρτητη οικονομικά δομή, το στηρίζουν τα μέλη του, ο οργανισμός Κ.Α.ΝΕ., φίλοι του ΚΝΚ και μικρές αυτοχρηματοδοτούμενες δραστηριότητες. Ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του οργανισμού νεολαίας Κ.Α.ΝΕ., ωστόσο πλέον είναι μια αυτοδιοικούμενη εθελοντική δομή. Η διαχείριση του γίνεται από την συνέλευση των εθελοντών του, οι οποίοι αποφασίζουν για την εξέλιξη του. Ως μια ανοικτή δομή, υποδέχεται με χαρά νέα μέλη στην ομάδα διαχείρισης, όπου ο καθένας που θέλει να προσφέρει εθελοντικά μπορεί να ενταχθεί και να γίνει μέρος της πιο πρωτότυπης δομής νεολαίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Κέντρο Νέων Καλαµάτας δεν έχει έσοδα από καµία πηγή, πέραν των δωρεών και των δραστηριοτήτων ενίσχυσης (πάρτυ, µπαζάρ κ.α.). Τα μοναδικά έξοδα του ΚΝΚ είναι το ενοίκιο του χώρου που στεγάζεται, οι επιδιορθώσεις και οι βελτιώσεις του χώρου και οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ-θέρμανσης. Για να µπορέσει να επιβιώσει, έχει ανάγκη την βοήθεια όλων µας. Για αυτό, τα μέλη που παρακολουθούν κάποιο εργαστήριο πληρώνουν μια συνδρομή -15 ευρώ/ανά εργαστήριο (10 ευρώ για τους ανέργους)- για ολόκληρο το 4μηνο, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των πάγιων εξόδων του κτιρίου του ΚΝΚ (ενοίκιο, λογαριασμοί). Το ποσό αυτό πληρώνεται εφόσον ξεκινήσει κάποιος να παρακολουθεί το εργαστήριο –μέχρι το 3ο μάθημα του κάθε εργαστηρίου- και όχι κατά τη διάρκεια των εγγραφών. Για όλες τις δωρεές το ΚΝΚ εκδίδει υποχρεωτικά απόδειξη.

Το ΚΝΚ εκτός από την εκπαίδευση του μεγάλου αυτού αριθμού ατόμων είναι και μια ζωντανή διαφήμιση της πόλης μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει γίνει παράδειγμα προς μίμηση για δομές νεολαίας και έχει αποσπάσει τα εύσημα φορέων και ατόμων για τον τρόπο που λειτουργεί καθώς και για αυτά που προσφέρει.

Ένας παράλληλος στόχος του ΚΝΚ είναι η αναγνώριση του τομέα της νεολαίας στην Ελλάδα, η οποία είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει απολύτως καμία στρατηγική για την νεολαία και δεν προσφέρει οργανωμένες ευκαιρίες ενεργούς απασχόλησης στον ελεύθερο χρόνο, στους νέους πολίτες της (Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν έχει οργανωμένο δίκτυο Κέντρων Νεότητας, Κέντρων Πληροφόρησης Νέων, Πολυδύναμα Κέντρα, δομές ενεργοποίησης της νεολαίας και δεν έχει αναγνωρίσει το επάγγελμα του συμβούλου νέων –youth worker-).

Θέλεις να γίνεις μέλος της παρέας μας;

Στο Κέντρο Νέων Καλαμάτας είμαστε πάντα ανοιχτοί στην προσθήκη νέων μελών στην ομάδα μας. Έλα να γνωριστούμε, να μάθεις περισσότερα για την λειτουργία μας και να βοηθήσεις το Κέντρο να γίνει ακόμα ομορφότερο με την παρουσία σου!

Κανονισμός Λειτουργίας του Κέντρου Νέων Καλαμάτας

 1. Το Κέντρο Νέων Καλαµάτας είναι ιδιωτική πρωτοβουλία και δεν έχει έσοδα από καµία πηγή, πέραν των δωρεών και των δραστηριοτήτων ενίσχυσης (πάρτυ, µπαζάρ κ.α.). Τα µόνα έξοδά του είναι το ενοίκιο του χώρου και οι  λογαριασµοί  (∆ΕΚΟ, θέρµανση). Για να µπορέσει να επιβιώσει, έχει ανάγκη την βοήθεια όλων µας.
  Για αυτό, τα μέλη που παρακολουθούν κάποιο εργαστήριο πληρώνουν μια συνδρομή –15 ευρώ/ανά εργαστήριο (10 ευρώ για τους ανέργους)- για ολόκληρο το 4μηνο, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των πάγιων εξόδων του κτιρίου του ΚΝΚ (ενοίκιο, λογαριασμοί). Το ποσό αυτό πληρώνεται εφόσον ξεκινήσει κάποιος να παρακολουθεί το εργαστήριο –μέχρι το 3ο μάθημα του κάθε εργαστηρίου- και όχι κατά τη διάρκεια των εγγραφών.
  Για όλες τις δωρεές το ΚΝΚ εκδίδει υποχρεωτικά απόδειξη ενώ έχει υποχρέωση να αναρτά δηµοσίως τις µηνιαίες οικονοµικές καταστάσεις.
 2. Αν κάποιος δεν εγγραφεί ως µέλος, δεν µπορεί να συµµετέχει σε κάποιο εργαστήριο. Μπορεί ο καθένας να δηλώσει και να παρακολουθήσει μέχρι 3 εργαστήρια. Η εγγραφή µέλους είναι εντελώς δωρεάν.
 3. Σε περίπτωση μεγάλου αριθμού συµµετεχόντων θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας ανάλογα µε τους κανόνες που έχει θέσει ο εισηγητής. ∆υστυχώς ο παρόν χώρος του ΚΝΚ είναι περιορισµένος και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες όλων των μελών.
 4. Εγγραφές τηλεφωνικά ή µέσω τρίτου προσώπου δεν επιτρέπονται. Οι ανήλικοι θα πρέπει να έχουν την συναίνεση των γονέων και επιτρέπεται να εγγράφονται από αυτούς. Ανήλικοι κάτω των 15 ετών πρέπει υποχρεωτικά να συνοδεύονται από τον κηδεµόνα ή να φέρουν την έγγραφη άδειά του.
 5. Κάθε µέλος πρέπει να συµπληρώσει την φόρµα εγγραφής και να αποδεχτεί τους όρους χρήσης του χώρου.
 6. Κάθε µέλος είναι υπεύθυνο για την προσωπική του ασφάλεια, υποχρεούται να µην θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του, τους υπόλοιπους ή τον χώρο, και να φροντίζει την καθαριότητα των χώρων που χρησιμοποίει. Απαγορεύεται η χρήση βίας, σωµατικής ή ψυχολογικής, ο ρατσισµός, ο σεξισµός και η προσβολή της προσωπικότητας οποιουδήποτε µέλους, εθελοντή ή επισκέπτη του χώρου.
 7. Το Κέντρο Νέων Καλαµάτας διοικείται από την Συνέλευση των εθελοντών του και η Συνέλευση είναι υπεύθυνη για την λήψη αποφάσεων. Η Συνέλευση γίνεται µια φορά τον µήνα και είναι ανοικτή για όλους τους εθελοντές του ΚΝΚ οι οποίοι έχουν δικαίωµα ψήφου και για όλα τα µέλη ως παρατηρητές. Κάθε µέλος έχει το δικαίωµα να γίνει εθελοντής του ΚΝΚ ακόµη και αν δεν προσφέρει κάποιο εργαστήριο. Όλοι όσοι προσφέρουν τον χρόνο τους στο ΚΝΚ το κάνουν εθελοντικά, κανένας δεν πληρώνεται και κανένας δεν µπορεί να ζητήσει οποιαδήποτε µορφής πληρωµή ή αντάλλαγµα.
 8. Οι εθελοντές και τα µέλη, δεν επιτρέπεται να χρησιµοποιούν τον χώρο για να διαφηµίσουν οποιαδήποτε εµπορική δραστηριότητα (προσωπική ή τρίτου). Επίσης δεν επιτρέπεται να χρησιµοποιούν τον χώρο για να διαδίδουν  οποιαδήποτε  κοµµατική/πολιτική ιδεολογία ή να κάνουν θρησκευτικό προσηλυτισµό. Το Κέντρο Νέων Καλαµάτας είναι ένας ανοικτός κοινωνικός χώρος, µη πολιτικός και µη θρησκευτικός. Είναι δηλαδή ανοικτός σε όλους όσους αποδέχονται τον κανονισµό λειτουργίας του.
 9. Κάθε εθελοντής και µέλος του ΚΝΚ υποχρεούται να προστατεύει το εγχείρημα, από κακόβουλες ενέργειες τρίτων.
 10. Όλα στο ΚΝΚ γίνονται εθελοντικά. Λογικό είναι κάποιες φορές να µας «ξεφεύγει» κάτι. Κάθε µέλος έχει την υποχρέωση και το δικαίωµα να µας επισηµαίνει το οτιδήποτε δεν λειτουργεί σωστά, ενώ παράλληλα του ζητάµε να µας βοηθήσει να το διορθώσουµε. Η συµβολή όλων µας θα κάνει τον χώρο καλύτερο, πιο οργανωµένο και πιο αποδοτικό για την τοπική µας κοινωνία.
 11. Κάθε µέλος έχει το δικαίωµα να διαγραφεί από µέλος του ΚΝΚ, εφόσον το ζητήσει.